Vijesti

Ostvarena suradnja s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo angažiralo je Centar znanja PROFECTUS za reviziju Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo.

Ravnatelj Centra znanja PROFECTUS, Darko Kobetić, autor je sedmogodišnje Strategije uključivanja učenika s teškoćama u redovni odgojno obrazovani sustav na području Kantona Sarajevo. S ciljem usklađivanja zakonskih propisa sa Strategijom, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo angažiralo je Centar znanja PROFECTUS da revidira Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju te Zakon o srednjem obrazovanju koji su upućeni u Skupštinu Kantona. Na ovaj način Centar znanja PROFECTUS direktno je uključen u proces razvoja inkluzije te transformacije postojećeg sistema u cilju prelaska sa medicinskog na socijalni model uključivanja učenika s teškoćama.

Osim navedenih dokumenata, kroz suradnju s međunarodnom organizacijom Save the Children, Centar znanja PROFECTUS izradio je sedmogodišnju Strategiju uključivanja učenika s teškoćama u redovni odgojno obrazovni sustav u još dva kantona: Tuzlanski i Unsko-sanski. Strategija u Unsko-sanskom kantona jednoglasno je usvojena na Skupštini, a temeljem nje, pokrenuta su dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi (Cazin i Bihać). Također, u suradnji s navedenom međunarodnom organizacijom, Centar znanja PROFECTUS proveo je i Trening trenera za asistente u nastavi na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona te Edukaciju asistenata u nastavi na području Unsko-sanskog kantona.

Ukoliko ste zainteresirani za suradnju s Centrom znanja PROFECTUS, obratite nam se putem e-mail adrese razvoj.znanja@gmail.com ili mob. 099/24 01 004.